10 Nisan 2015 Cuma

Fifa Sıralaması



Fifa milli takımlar sıralaması çok ta bilmek istemediğimiz bir sıralama son birkaç... 5-10... ben kendimi bildim bileli! 50 küsürüncü olduğumuz bir sıralama pek kimsenin ilgisini çekmiyor haliyle. Biz sadece maç günleri ve büyük şampiyonalarda(eğer katılabilirsek) milli takımı desteklediğimiz için sıralamasının da ilgi görmemesi normal aslında.

Uefa kulüpler sıralamasıyla daha bir haşır neşiriz .Son 5 senedeki performansa bakıldığı,tur atladıkça bonus alındığı vs. bunları az çok tuttuğu takımı takip edenler bilir.

Bu yazıyı yazmamda etkili olan şey son açıklanan Fifa sıralamasında Romanya'nın İngiltere'nin üstüne çıkmış olması. Nasıl olurdu? Yani gerçek anlamda nasıl olurdu? İlla ki vardır bir mantığı ve bunu bilmediğimden araştırma gereği duydum.Bu wikipedia linkinde gayet anlaşılır bir şekilde açıklanmış hesaplanma yöntemi. Puanlama sisteminin en beğendiğim yanı yendiğin takım genel sıralamada ne kadar üstteyse o kadar fazla puan alıyorsun. Yani Türkiye için konuşursak eğer; İtalya'yı yenmek İzlanda'yı yenmekten çok daha fazla puan kazandırıyor.

Hazır konusu açılmışken Türkiye'yle ilgili birkaç rakam vermemek olmaz.Türkiye şu an 52. sırada bulunuyor bu listede. Fifa.com'daki listeye bakınca ilk sayfada bile değil! Bir üstümüzde Mısır, bir altımızda Panama yer alıyor(Hesabını siz yapın işte) Sıralama yapıldığından beri ortalama sırası ise 29. Kendimizi bir halt sanmamamız için bir sebep daha! 2004 senesinde 5.liğe kadar yükselmişiz. Sonrası malum.

Hiç yorum yok: